Słodki bufet na weselu – czy warto?

Organizacja menu weselnego to jeden z najważniejszych punktów podczas przygotowań. Należy zadbać nie tylko o główne dania, ale również o różnego rodzaju przystawki oraz przekąski. Czy warto zdecydować się na słodki bufet? Co powinno się na nim znaleźć?

Na przyjęciu weselnym nie może zabraknąć dobrze przygotowanego jedzenia. Goście liczą nie tylko na świetną zabawę, ale również na ciekawe potrawy, których będą mogli popróbować. Warto odpowiednio zastanowić się nad menu weselnym, tak by każdy gość mógł znaleźć coś dla siebie. Oprócz głównych potraw, które najczęściej serwowane są co kilka godzin przez kelnerów, ważnym punktem są przystawki oraz przekąski. Mogą one znaleźć się bezpośrednio na stole weselnym lub w specjalnych bufetach, które znajdą się w innej części sali weselnej.

Na przyjęciu weselnym nie może oczywiście zabraknąć słodkich deserów oraz przekąsek. Na pewno znajdzie się grupa łasuchów, którzy sięgną po kawałek ciasta czy inne słodkości. Warto zatem pomyśleć o specjalnym miejscu, w którym znajdą się tego rodzaju produkty. Rodzaj ciast, ciastek i babeczek zależy oczywiście od upodobań pary młodej. Obok słodkiego stołu nie może również zabraknąć specjalnego miejsca z kawą lub herbatą.

Stół wiejski mogą Państwo znaleźć w usługach rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny

Różne rodzaje słodkich stołów

W zależności od indywidualnych upodobań pary młodej słodki stół może różnić się słodkościami jakie się na nim znajdą. Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest klasyczny bufet z ciastami czy babeczkami, które najczęściej umieszczane są na ozdobnych paterach. Często również na takich stołach znajdują się różnego rodzaju owoce, które tworzą kompozycję z ułożonymi ciastami.

Innym ciekawym rozwiązaniem, które nie jest w Polsce jeszcze tak bardzo rozpowszechnione, jest tzw. candy bar. Znajdują się na nim takie słodkości jak żelki, cukierki, praliny, lizaki i inne drobne słodycze. Taki kącik to z pewnością raj dla najmłodszych gości. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć tradycyjny słodki bufet z candy barem.

Oryginalnym rozwiązaniem może być umieszczenie fondue czekoladowego, w którym goście będą mogli zamoczyć różnego rodzaju owoce. Ten dodatek lepiej sprawdzi się zapewne na weselu w czasie jesieni lub zimy. Minusem może być łatwość pobrudzenia się.

Latem natomiast główną atrakcją mogą okazać się lodowe desery oraz mrożone jogurty. Goście sami mogą tworzyć swoje kompozycje dodając do lodów lub jogurtów owoce, posypki itp. Niestety taki rodzaj bufetu wymaga miejsca, które będzie odpowiednio chłodzone. Nie zawsze istnieje możliwość umieszczenia takiego sprzętu w sali weselnej.

Czy warto?

Z pewnością warto przygotowywać słodkie bufety na weselach, ponieważ mogą one stanowić ciekawą atrakcję oraz świetny deser do serwowanych dań. Należy jednak odpowiednio zastanowić się na ilością poszczególnych przekąsek. Nie powinniśmy przesadzać – szczególnie z ciastami czy babeczkami, które szybko tracą swoją świeżość. Warto także zwrócić uwagę na temperaturę pomieszczenia, w którym znajdą się słodkie desery.

1 thought on “Słodki bufet na weselu – czy warto?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *